Az aikido-ról

Az aikido japán harcművészet, amelyet Ueshiba Morihei (1883-1969) alapított az 1920-as években azután, hogy több klasszikus japán harcművészetben is a legmagasabb fokozatot érte el.
Az aikido lényege a támadó mozgásába történő beolvadás, majd a támadó energiáinak átirányítása a közvetlen összeütközés helyett.
Az aikido nem versenysport. Az aikido gyakorlásának célja nem egyes mozdulatok vagy fogások tökéletesítése, hanem a gyakorló (aikidoka) testi és lelki fejlesztése a természet törvényeivel összhangban.

Az aikido a fizikai és szellemi fejlődést hivatott elősegíteni. Az aikido gyakorlását gyermekkortól időskorig bárki elkezdheti, illetve egészségi állapotának és felkészültségi szintjének megfelelően végezheti. A gyakorlás nem csak az egészség szempontjából hasznos, de a napi feladatok elvégzéséhez szükséges önbizalmat is erősíti. Az edzőterem (dojo) ideális hely az emberi természettel kapcsolatos ismereteink elmélyítésére, és hasonló érdeklődésű emberekkel való találkozásra.

Az aikido anyaszervezete a tokiói székhelyű Aikikai Szövetség (Aikikai Foundation), melynek fő célja az aikido fejlesztése és népszerűsítése.

Az aikido hatvan éve kezdett terjedni Japán határain túlra, az azóta eltelt időszakban közel 140 országban alapítottak aikido szervezeteket. E folyamat részeként 1976-ban került megalapításra a Nemzetközi Aikido Szövetség (International Aikido Federation – IAF).

Magyarországon a Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szövetség képviseli a nemzetközi szervezeteket.